pátek 21. listopadu 2014

Dva dny na ostrove Pangkor


Jelikoz jsem usetrila dva dny, rozhodla jsem se pred odletem do Evropy jeste vykoupat v mori a uzit si trochu relaxu. Cilem se mi stal ostrov Pangkor, ktery se nachazi na zapadnim pobrezi dve a pul hodiny jizdy autobusem od Ipohu.

Vcera jsem se tedy v osm hodin rano nejdrive presunula z Tanah Rata do Ipoh na hlavni autobusove nadrazi Aman Jaya. Pocitala jsem s tim, ze v jedenact nasednu na dalsi bus. Jenze jediny bus mirici do Lumut jel ve 12 hodin. Takze me ceakol dvouhodinove cekani. A pak vice nez dvouhodinova jizda k pobrezi. Krome me bylo v autobuse dalsich 5 Cechu. A ridic byl tentokrat nejaky nastvany.

Jakmile jsem dorazila do Lumut, sla jsem jako prvni k prepazkam jednotlivych autobusovych dopravcu zjistit, v kolik jezdi autobusy do Kuala Lumpur a na ktere nadrazi. Nakonec jsem si koupila jizdenku na sobotu na 12 hodin u spolecnosti Arawak, ktera jezdi an nadrazi Pudu Central. Odtamtud je to kousek do Chinatown. Odpoledne budu chtit stravit nakupy za zbyle penize.
Takze doprava do KL zajistena a zamirila jsem na molo koupit listek na trajekt na ostrov Pangkor. Trajekt vyjizdi co pul hodiny a zpatecni jizdenka stoji 10 RM. Listek jsem si schovala a nasedla na lod. Nebylo plno. Pristi tyden tu zacinaji vanocni prazdniny a to se ocekava priliv turistu.
O pul treti jsem vyplula k ostrovu a o pul hodiny pozdeji jsem jiz vysedala. A u vychodu jiz cekali taxikari a nahaneci. Prosla jsem je a zamirila k ruzovouckym minivanum, ktere zajistuji dopravu po ostrove. Cena do Teluk Nipah je 15 RM. Jeden z taxikaru prisel, nalozil me do minivanu a vyjeli jsme na zapadni breh ostrova. Pangkor je maly ostrov. Vetsina obyvatel tu vlastni motorku, ktera bohate staci na dopravu mezi jednotlivymi vesnicemi. Behem jizdy se indicky taxikar, ktery byl ze me uneseny (proste jsem exoticka), snazil konverzovat. Vysadil me pred Nizri Nipah Campem, kde jsem si usmyslela, ze se ubytuji a sla jsem zkusit stesti, jestli maji volnou chatku. Predem jsem hledala nejake levnejsi ubytovani, ale moc moznosti nebylo. Nizri Nipah Camp je uvedeny v Lonely Planet a na netu uvadi ceny od 30 - 50 RM. jenze se mi nikdo neozval, kdyz jsem chtela rezervovat pokoj. Predpokladala jsem ale, ze to bude jako jinde. Nebude problem. A taky ze nebyl. Sice jsem nedostala chatku s koupelnou za 50 RM, ale mensi pristresek za 30 R volny byl. Zase jsou to trochu polni podminky, ale mam svuj klid a misto je pekne, plne kvetin. Takovy ten reggea styl.
Hned jsem se sla najist a pak se projit i na Coral Beach. K memu zklamani tahle vyhlasena plaz byla docela plna odpadku. Obcas se nekde valela pet lahev, v mori plavaly rasy...vedlejsi plaz, kterou mam kousek od ubytovani byla v lepsim stavu.
Slunce obcas prosvitalo mezi mraky a zapad slunce byl docela pekny.

Dnes jsem se rano sla nejdrive projit po plazi s fotakem a po snidani na ulici jsem nechala veci na pokoji a zamirila se i smocit. Mistni zeny se koupou oblecene. ne, ze by bylo zakazano se koupat v bikinach, ale nejak se mi nechtelo se vystavovat, tak jsem si nechala sortky.
More bylo ciste. Den jsem stravila lenosenim a docitanim knihy. I kdyz bych mohla pujcit kolo a vydat se poznavat okoli, v tom horku se mi ani nechtelo.

Žádné komentáře:

Okomentovat